Ağrı nedir

Online Fizyoterapi - Ağrı nedir?

Ağrı, Uluslararası Ağrı Araştırmaları Teşkilâtı tarafından şu şekilde tanımlanmaktadır: "Ağrı, vücudun herhangi bir yerinden kaynaklanan, organik bir nedene bağlı olan veya olmayan insanın geçmişteki tüm deneyimlerini kapsayan, hoş olmayan özel bir duyudur".
Hepimiz bu durumdan gündelik hayatımız içinde olumsuz etkilenebiliyoruz ancak ağrı gerçekten bizim düşmanız mıdır? Cevap : Hayır! Aksine ağrıyı hissetmiyor olsaydık günlük hayat içindeki sakatlanma risklerinden kendimizi koruyamazdık. Ayrıca ağrı, vücudun ilgili bölümü ile bize oluşmuş ya da oluşabilecek hastalıklar için önemli sinyaller verir. Bu anlamda ağrı, bir uyarı sistemi olarak görev yapmaktadır. Yani hastanın hekime gitmesini sağlayan en önemli bir uyarandır.
Ağrının zamansal, fizyopatolojik mekanizmalarına ve kaynaklandığı bölgeye göre sınıflaması yapılabilir. Ayrıca yoğunluğu ve hissedilme şekline göre sınıflandırmakta mümkündür. Ağrının yakıcı, batıcı, künt, zonklama gibi hissedilmesine göre ağrının kaynağı ve tedavi yöntemi farklılık gösterebilir.
Ağrı hafif, bölgesel, hafif veya şiddetli olabilir. Ağrı akut yani kısa süreli, veya kronik yani uzun süreli olabilir. Akut ağrı insanlar için koruyucu bir işleve sahiptir; ağrı, bize bedensel hasardan veya zarar verme potansiyeli bulunan durumlardan uzak durmamızı öğretir ve iyileşme döneminde sakatlanan vücut parçasını korur. Dünya nüfusunun 3’te 1’i ağrıya sahip ve bu oran sadece yaşlı nüfus tarafından oluşmuyor. Kronik ağrı çeken her 5 kişiden 1’i 30 yaş altındadır. Ağrı tedavisine başlayanlar, tedaviyi bekleyenlere göre ağrılarını daha fazla kontrol altında tutarlar. Bu nedenle ağrınızı daha fazla ertelenemeden ilgili uzmanlara danışarak hayatınıza uzun vadeli düzenlemeler eklemek kronik ağrılarınızı en aza indirmede yüksek bir başarı yakalanacaktır. Beslenme ve uyku düzeni ayarlaması ile birlikte öncelikle ilaç dışı tedaviler tercih edilmelidir. Fizik tedavi ile gevşeme ve kuvvetlendirme egzersizleri fiziksel ağrınızda olumlu ilerleme kat etmenizi sağlayacaktır. Günlük kısa bir süre ayırarak yapacağınız egzersizler küçük bir adım ancak büyük bir değişim yaratacaktır.

Diğer Blog Yazılarımız

Fizyoterapi Nedir?

Fizyoterapi, Dünya Fizik Tedavi Konfederasyonu'na ..

Tümünü Oku
Fizyoterapistler Ne İş Yapar?

Fizyoterapistler sağlıklı kişilerde sağlığın..

Tümünü Oku
Fizyoterapi Ne Zaman Gerekir?

Bel, boyun, sırt, kalça, diz, omuz gibi vücudun...

Tümünü Oku
Ağrı Nedir?

Ağrı, vücudun herhangi bir yerinden kaynaklanan, organik bir..

Tümünü Oku
Boyun Ağrısı Tedavisi

Boyun ağrısı en sık görülen kas iskelet sistemi şikayetlerindendir...

Tümünü Oku
Bel Ağrısı Tedavisi

Bel ağrısı, 12. kaburga alt sınırı ile uyluk proksimalindeki ...

Tümünü Oku