Boyun Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi

Online Fizyoterapi - Bel Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi

Boyun ağrısı en sık görülen kas iskelet sistemi şikayetlerindendir. Boyun ağrısının prevalansı %10 ile %22 arasında değişmektedir. Toplumdaki bireylerin üçte ikisinin yaşam süresince en az bir defa boyun ağrısı problemi yaşadığı düşünülmektedir. Akut olarak başlayan boyun ağrılarının %30’u kronikleşmektedir. Ağrı kronikleştiğinde ise tedavi maliyeti ve iş gücü kaybı artmaktadır. Kronik boyun ağrısı etiyolojisinde, sinir basısı, disk hernisi ve kırıkla ilişkili faktörler rol oynayabilir veya ağrı spesifik bir nedenle ilişkilendirilemeyebilir.
Boyun ağrısına sebep olan faktörler tam olarak anlaşılamamakla birlikte, kötü postür, anksiyete, depresyon, spor ve iş ile ilgili aktivelere bağlı multifaktöriyel sebeplere dayandığı belirtilmiştir. Bilgisayar kullanımı fiziksel yükü az olan bir iş olmasına rağmen uzun süre aynı pozisyonda kalmayı ve tekrarlı hareketleri gerektiren aktiviteler içerdiği için kas iskelet sistemi ile ilgili problemler oluşturabilir. Yapılan çalışmalar sonucunda, günlük bilgisayar kullanım miktarının boyun, omuz, üst ekstremite ve bel sorunlarının prevalansı ile doğru orantılı olduğu belirtilmektedir.
Boyun ağrısı tedavisinde birçok farklı uygulama kullanılmaktadır. Derin boyun kaslarına yönelik yavaş yüklemeli endurans egzersizleri, skapular kas eğitimi, boyun ve üst ekstremite kuvvetlendirme egzersizleri, germe egzersizleri, aerobik egzersizler, gövde ve alt ekstremite kuvvetlendirme egzersizleri içeren kombine programlar gibi birçok farklı egzersiz çeşidi literatürde yer almaktadır. Ancak kesin olarak hangi egzersiz çeşidinin en etkili tedavi olduğu konusunda çalışmalar devam etmektedir.
Düzgün ve ideal postür boyun ağrısı, sırt ağrısı ve bel ağrısı problemlerinden kurtulmanın en iyi yoludur. Bir derleme çalışmasında; boyun ağrıları ile ilgili problem yaşayan ofis çalışanlarına yönelik 8 çalışma ele alınmış. Ofis çalışanlarında güçlendirme, germe ve dayanıklılık egzersizleri ile ağrıyı azaltmayı ve yaşam kalitesini arttırmayı hedefleyen bu çalışmalar incelenmiş. Güçlendirme ve dayanıklılık egzersizleri boyun ağrısında ve kişilerin yaşam kalitelerinde anlamlı bir iyileşme göstermiş. Germe egzersizleri içeren çalışmalarda ise boyun ağrısında anlamlı değişiklikler kaydedilmiş.
Terapist gözetiminde yapılan egzersizlerdeki devamlılık daha yüksektir. Egzersizlerin ev programı olarak verildiğinde etkinliğinin artmasında hastanın aralıklı takip ve gözetiminin önemli olduğunu belirtmektedir. Hastanın tedaviye aktif katılımı sağlanmalı, tedavi seçenekleri ve korunma yöntemleri konusunda bilgilendirilmelidir. Öncelikle doğru postür eğitimi ve günlük yaşam aktivitelerinde boyun koruma öğretilmelidir.
Sağlıklı günler.

Diğer Blog Yazılarımız

Fizyoterapi Nedir?

Fizyoterapi, Dünya Fizik Tedavi Konfederasyonu'na ..

Tümünü Oku
Fizyoterapistler Ne İş Yapar?

Fizyoterapistler sağlıklı kişilerde sağlığın..

Tümünü Oku
Fizyoterapi Ne Zaman Gerekir?

Bel, boyun, sırt, kalça, diz, omuz gibi vücudun...

Tümünü Oku
Ağrı Nedir?

Ağrı, vücudun herhangi bir yerinden kaynaklanan, organik bir..

Tümünü Oku
Boyun Ağrısı Tedavisi

Boyun ağrısı en sık görülen kas iskelet sistemi şikayetlerindendir...

Tümünü Oku
Bel Ağrısı Tedavisi

Bel ağrısı, 12. kaburga alt sınırı ile uyluk proksimalindeki ...

Tümünü Oku